maandag 28 februari 2022

5e Week van André 💙💛


Oekraine –
Vorige week donderdagmorgen werden wij wakker met de inval van Rusland in het buurland Oekraïne. De gevechten duren inmiddels bijna een week en leiden tot verdriet, wanhoop en wanorde.  Het dagelijks leven van de inwoners  in de Oekraïne staat volledig op de kop. Schuilkelders, doden en gewonden. Verschrikkelijk! Mijn gedachten gaan naar hen uit.

 De wereld houdt voor mij niet op bij onze gemeentegrenzen. Kiev ligt op 1882 kilometer van mijn huis. Ongeveer even dichtbij als Madrid. Daarmee komt de oorlog angstig dichtbij. De berichten die ons via de TV en het internet bereiken, spreken voor zich. Wanneer houdt dit op? Wáár houdt dit op?

Sancties - De oorlog raakt natuurlijk op de eerste plaats de inwoners van Oekraïne. Maar, dat moeten wij ons goed beseffen, ook wij zijn partij. Ons land steunt Oekraïne niet alleen humanitair en met geld, maar ook met militaire middelen. Wij zijn indirect onderdeel van het conflict en dat heeft consequenties voor het dagelijks leven in Olst-Wijhe. Misschien wel voor langere tijd. Kijk alleen maar naar de prijzen bij de pomp. Het is te hopen dat de consequenties eerlijk verdeeld worden en dat niet vooral Jan met de Pet de prijs voor vrijheid en democratie moet betalen. De sterkste schouders de zwaarste lasten.

 De Europese sancties tegen het Rusland van Poetin leiden namelijk zonder twijfel tot een antwoord. Onze energieprijzen zijn al torenhoog en lopen verder op. De inflatie stijgt, ons geld wordt minder waard. Daarnaast zoeken vele duizenden inwoners van Oekraïne, op de vlucht voor Poetin's grootheidswaanzin, een veilig heenkomen. Er trekt inmiddels al een grote stroom van vluchtelingen westwaarts.

 

Ingetogen - Europa staat in brand en wij maken ons op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat voelt best ongemakkelijk en raar. D66 Olst-Wijhe gaf eerder deze week aan de campagne op te schorten. Alle respect daarvoor. Ook ik vind dat ons ingetogenheid en terughoudendheid past.

Tegelijkertijd onderstreept het conflict aan de oost randen van Europa het belang van een sterke en volwassen democratie. En dus blijf ik jullie de komende weken oproepen om op 14, 15 of 16 maart 2022 toch vooral te gaan stemmen.



Zoals geschreven trekken duizenden Oekraïners uit angst voor Poetin westwaarts. De loyaliteit waarmee onder anderen de inwoners van Polen de buren uit Oekraïne opvangen vind ik hartverwarmend. Die loyaliteit moet ons gemeentebestuur  ook tonen. De PvdA Olst Wijhe gaat er vanuit dat het gemeentebestuur van Olst-Wijhe niet wegkijkt als er in de komende periode een beroep op ons wordt gedaan voor opvanglocaties. Op Facebook heeft die andere lokale partij Gemeentebelangen Olst-Wijhe een soortgelijke oproep geplaatst. Die deel ik van harte. Geen woorden, maar daden! Samen maken we ook voor hen Olst-Wijhe ons ‘thuus’, zolang als dat nodig is.


 

Borden – In vele honderden gemeenten word je via de verkiezingsborden gewezen op het naderen van de gemeenteraadsverkiezingen. In vier gemeenten staan geen borden. Olst-Wijhe behoort tot die vier. Dat vind ik jammer. Natuurlijk kost het plaatsen van borden geld, maar de democratie mag best een paar cent waard zijn, toch?  Kortom zonde. De PvdA Olst-Wijhe is echter niet voor één gat te vangen en onder leiding van partijgenoot Alfons Wiegink zie je inmiddels op tal van strategische plekken in Olst -Wijhe PvdA borden verschijnen. Het is wennen om je eigen hoofd overal te zien verschijnen, maar mijn dank aan Alfons en zijn helpers is groot. Kies lokaal sociaal!


 Debat -  Het wordt een drukke week. Er staan deze week 2 debatten op de agenda. Het meest kijk ik uit naar het grote verkiezingsdebat bij BijRipperda, georganiseerd door ’t Nut op donderdag 3 maart. Samen met de lijsttrekkers van de 6 andere lokale partijen gaan we het gesprek aan over onze toekomst. Hoe houden we Olst-Wijhe vitaal? Vanaf 19:25 uur live te volgen via Salland1. Je kan er ook bij aanwezig zijn, maar dan moet je je wel even aanmelden via www.nutsolstdeventer.nl. Op dinsdag 1 maart zal Petra Koekkoek (nr. 2 op de kieslijst) in Herxen aanwezig zijn in het dorpshuis bij het Politiek Café van het Plaatselijk Belang Herxen.

Genoeg te doen dus. Het aftellen is begonnen: nog 2 weken tot we mogen stemmen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

8e Week van André

  Uitslagenavond – Woensdagavond om 21:00 uur gingen de stembussen dicht, de kiezer heeft gesproken. Een half uur later verzamelden de poli...