zondag 20 maart 2022

8e Week van André

 

Uitslagenavond – Woensdagavond om 21:00 uur gingen de stembussen dicht, de kiezer heeft
gesproken. Een half uur later verzamelden de politieke kopstukken, de actieve vrijwilligers, de visboer en ik zich in de theaterzaal van het Holstohus. In spanning werd gewacht op de uitslagen. Na de 1e uitslag (van de stemmers op maandag en dinsdag) maakte mijn rode hart een hupje: op één na grootste partij! Zou het dan toch gaan gebeuren? Zal de hoop op 3 zetels omgezet worden naar realiteit? Anderhalf uur later waren beide voetjes op de grond: de PvdA behoudt 2 zetels. Tevreden? Mwhoah. Teleurgesteld? Nee. Deze 2 zijn de realiteit, hier gaan we het mee doen. Hier hadden we rekening mee gehouden. Het is alsof je hoopt te winnen met grote cijfers, maar dat het bij 1-0 blijft. Doel bereikt, maar toch.... Mwoah.
Mijn voorganger Martijn Jumelet zei het al eens: je krijgt niet altijd wat je verdient.

 


Onzin –
Wat viel verder op? De Partij van/voor de Sport lijkt te debuteren in de gemeenteraad. En dat is knap van Michel Vierwind en zijn team. Ik heb te doen met de mensen van D66. Bijna een halvering van het aantal stemmen en dus het verlies van de 2e zetel. Op basis van hun inbreng de afgelopen 4 jaar zeer onterecht. Ook het CDA heeft de klap geïncasseerd die door hun landelijk partij was uitgelokt. Gemeentebelangen profiteerde – dankzij een restzetel – door op 5 zetels uit te komen. Die laatste heeft in de campagne succesvol geroepen dat de lokale partijen met een landelijke moederpartij, aan het handje van die moederpartij lopen. Volslagen onzin natuurlijk, maar het heeft hen wel een zetel opgeleverd. Felicitaties zijn op de plaats voor zowel GB als PvvdS.

 


Opkomst – Daags na de verkiezingen zijn de lijsttrekkers op
uitnodiging van de leider van de grootste
partij (GB) informeel bijeen gekomen. Bij BijRipperda sloten we de campagne af door even terug te kijken. Door eerst Corona en naadloos daarop aansluitend de crisis in Oekraïne, is de campagne behoorlijk vlak verlopen. Hier en daar een speldenprikje en wat gemiep op de sociale media. De debatten in Herxen en die van het Nut waren vooral voor eigen publiek. De meeste kiezers hebben we niet bereikt. Echt lokale onderwerpen die de aandacht trokken kwamen niet in beeld. Niet gek dus, dat de opkomst bij de verkiezingen vies tegen viel. Amper de helft van de kiezers heeft de moeite genomen om te gaan stemmen. Zullen we afspreken dat die helft zich dan ook niet gaat laten horen als er bezuinigd wordt op subsidie voor verenigingen, als het minimabeleid verder uitgekleed gaat worden, als er minder geld gaat naar het Holstohus of ’t Spoc, als er weer een keer niet geluisterd wordt naar een bewonersinitiatief, als het een keer niet gaat zoals zij het zouden willen? Of zullen we er de komende jaren werk van maken dat ze de volgende keer wél naar de stembus gaan. Hoewel het eerste aanlokkelijk is, ga ik voor de tweede. Er is werk aan de winkel. 

 


Stabiel –
Hoe dan ook, de 17 gekozen raadsleden kunnen hun borst nat maken. Er liggen behoorlijk pittige dossiers op tafel en er komen er nog een paar aan. Los nog van de financiële uitdagingen die onze gemeente heeft, zijn dat bijvoorbeeld de woningbouw, de nieuwe omgevingswet, de RES 2.0 en de toenemende ongelijkheid.  Stabiliteit is broodnodig. PvdA Olst-Wijhe is een stabiele partij. Of er nou weer een raadsbreed College komt of dat we in de oppositie of coalitie terecht komen, mijn partij zal ook komende raadsperiode weer kritisch maar constructief te werk gaan. Goede plannen steunen we, slechte plannen niet. De sociaal democratie is ons kompas. Eerlijk delen en oog voor de mensen die niet vooraan staan te schreeuwen. Vrijheid voor iedereen, ook als je iedere stuiver 2x moet omdraaien. 

 

Vrijwilligers – Het stof is neergedaald, de fietsen zijn opgeruimd, de posters achter de ramen weggehaald. Ontzettend veel vrijwilligers hebben hun bijdrage geleverd afgelopen maanden. Voor welke partij ze dat dan ook hebben gedaan, namens de democratie ben ik ze daarvoor bijzonder dankbaar. Nu is het aan de lokale partijen – met of zonder landelijk netwerk – om ervoor te zorgen dat de inzet van die vrijwilligers wordt omgezet in een daadkrachtige Gemeenteraad en College van B&W. Beloofd is beloofd: Samen maken we Olst-Wijhe ons ‘thuus’. Voor alle inwoners van onze dijk van een gemeente. 





 

 

8e Week van André

  Uitslagenavond – Woensdagavond om 21:00 uur gingen de stembussen dicht, de kiezer heeft gesproken. Een half uur later verzamelden de poli...